Vraggods

Kaj Nisssen (2010)

"Vraggods" er et nyt dansk skuespil for objektteater af Kaj Nissen, skrevet direkte for Skørping Marionetteater.

"Personerne" i "Vraggods" er bl. a. en kuffert, en bamse, en baseball kølle, en førerparaply, en pengeseddel, en mobiltelefon, en alenesko og et par trusser, altså objekter. Kaj Nissen har også kaldt sit stykke et "objekteventyr", men Skørping Marionetteater arbejder normalt med figurer, der føres i tråde, og den teknik anvendes også i den nye forestilling.

Således opstår en helt ny form, der kombinerer objektteater med marionetteatret ved at have objekter med tråde, animerede objekter kunne man kalde formen.

På den måde kan kufferten åbne sig mod verden, når den taler, aleneskoen kan bevæge sig i alle mulige gangarter i et forsøg på at finde en ny partner, og trusserne og baseballkøllen kan udføre de vildeste bevægelser.

"Vraggods" er inspireret af menneskabte katastrofer, hvor vi oplever, at en mobiltelefon kan ringe længe efter dens ejer ikke er i stand til at svare.

"Vraggods'" undertitel er "Efter os tingenes stilhed". Det starter i mørke og stilhed. "I de første sekunder efter katastrofen er stilheden størst", men lidt efter begynder tingene at røre på sig. Det sker altså på en dyster baggrund, men stykket er alligevel levende og ikke uden humor. For ved at bruge tingene rigtigt bliver det en helt ny samfundsbeskrivelse, hvor tingene opfører sig ret så menneskeligt.

Og bag det hele ligger Mahlers 4. symfoni og giver historien en særlig skønhed.

Scenografi: Else Marie Almeborg og Eva Kylov