Ulysses von Ithaka (1986)

Ludvig Holberg

Ulysses von Ithaka er skrevet i 1722 som en vittig parodi på renæssancens dramaer. Det er renæssancens krav om orden, der sættes op mod fantasiens frihed. Underligt nok er stykket, netop som en parodi på fantasi blevet Holbergs mest fantastiske komedie.

Dette inspirerede os til at opfatte stykket som et spil om menneskets drømme. De drømme, der siger så meget om vort egentlige væsen.

Vort stykke er en grotesk leg, et spil, der er følt og fremstillet netop som et spil - en maskekomedie, hvor virkeligheden ikke eksisterer.

Ludvig Holbergs "Ulysses von Ithaka" handler om den gode borgermand, som er på maskerade i København udklædt som Odysseus (Ulysses). Han drikker sig fuld og falder i søvn - og drømmen ta'r ham nu på rejse til antikkens Hellas.

Ulysses fremstår som naragtig, da han sætter al fornuft til side for at leve op til heltedyderne; men han er også en tragisk skikkelse, da motivet til dette måske er, at han ønsker at gøre sin tilværelse Don Quixotesk ædel - større og smukkere.

Holberg flytter personerne meget frit i tid og rum, der indføres overnaturlige handlingselementer (drage, troldkvinde), historier, der intet har med hinanden at gøre, rodes sammen, og vi svæver i et frit fantasilandskab.

Netop dette gør denne komedie usædvanlig fantasifuld og åben for udfoldelsesmuligheder og kan ses som en helt moderne udviklings- og erkendelsesrejse.

Bearbejdelse: Jørgen Lauritzen

Instruktion: Jørgen Lauritzen

Dukker: Denise Bindeballe

Scenografi: Joan Philip

Dukkeførere: Mette Agerskov, Denise Bindeballe, Viggo Bindeballe, Karin Christensen, Rita Helbo, Olga Krogh, Asta Fog Larsen, Ole Dan Larsen, Jørgen Lauritzen, Runa Lauritzen, Grete Holdt Madsen, Else Marie Nielsen, Søren Steen Nielsen, John Overgaard, Joan Philip