L'Enfant et les Sortiléges (1993)

Maurice Ravel

L'Enfant et les Sortileges (Barnet og tryllerierne) havde Danmarkspremiere i Skørping Marionetteater.

Barnet er af natur vildt og slemt. Denne sandhed er forlængst bevist af psykoanalysen og af de mest banale erfaringer fra hverdagen - de idylliske fremstillinger findes ikke mere. Menneskebarnet er dog af natur også digter. Med dets indbildningskraft forvandler det verden, giver den form og farve alt efter dets fantasi.

Alt det forstår de voksne ikke. Man skal være "artig"; men netop artig har man ikke det mindste lyst til at være. Man skal lave sine lektier; men netop lektierne keder én.

Alt keder; ikke blot skolebøgerne, men også eventyrbøgerne, ikke blot tegningerne, billederne, som man igen skal tegne, men også de stakkels uskyldige figurer på tapetet, der antyder et farvelagt hyrdedigt. Og man river det ene og det andet i stykker; og se, det ene eller andet hævner sig på deres måde uden at gøre ondt, uden at slå eller kradse; idet det sagte klager og græder. Det rører pludseligt barnet, ligesom en smule blod på et lille dyrs pote i kampen med den fjendtlige natur, rører det. Og sådan når det gang på gang står over for andres klage og smerte, bliver det pludseligt menneske; det føler medlidenhed. Da besynger barnet rosens hjerte, som det netop har mishandlet; da forbinder det dyrets pote, som tilsyneladende ville gøre det ondt. Og gennem denne forvandling, som foregår i det, bliver også verden omkring det forvandlet. Barnet begynder nu at forstå verden - og se, den synes ikke længere at være så ond. Da dæmpes angsten, freden griber barnet ligesom den genfundne kærlighed til moderen.

Bearbejdelse: Jørgen Lauritzen

Instruktion: Jørgen Lauritzen efter ide af Henrik Schiøtz

Scenografi: Joan Philip

Lys: Lars Korsbæk

Dukker: Denise Bindeballe, Tove Lorentzen, Kamma Tranum, Finn Østerbæk

Dukkeførere: Mette Agerskov, Claus Christensen, Karin Christensen, Lissi Korsbæk, Olga Krogh, Ole Dan Larsen, Ingrid Madsen, Else Marie Nielsen, Søren Steen Nielsen, Kamma Tranum, Finn Østerbæk