Der var engang (2014)

Af Holger Drachmann

Prinsen af Danmark skal giftes, og han har besluttet sig for at rejse til Illyrien, for her er en meget smuk og giftefærdig prinsesse. Som ledsager på rejsen har han sin kammertjener Kasper Røghat. Prinsesse Kathrine af Illyrien viser sig at være smuk, hård, kold og herskesyg. Under prinsens frieri afslører hun, at hun hellere vil gå tiggergang med en stodder og sælge lerpotter på et marked, end gifte sig med nogen af de kedsommelige friere hun hidtil har mødt.

Trods Kasper Røghats advarsel beslutter prinsen sig alligevel for at tage udfordringen op og vinde hendes kærlighed. Forklædt som sigøjner, der kan spå, lykkes det ham at få adgang til prinsessens sovekammer. Det får katastrofale følger for prinsesse Kathrine, som bliver landsforvist og må følge med sin ”stodderprins” til Danmark.

Den første magtkamp har prinsen vundet, men kan han også vinde hendes hjerte?

Ophavsmændene til Der var engang er digteren Holger Drachmann og komponisten Peter Erasmus Lange- Müller. Syngespillet er opført ca. 500 gange alene af Det Kongelige Teater siden premieren i 1887 og kan sidestilles, som et national-romantisk folkeligt værk, med Heiberg og Kuhlaus Elverhøj.

Instruktion: Søren Steen Nielsen

Scenografi: Lone Chatzigiannis